IT portfolio postao је strašno kompleksan i nepovezan. Svaka komponenta je svet za sebe, upravlja se namenskim alatom, posebno se održava, ažurira, proširuje…

IT administrator u svom trenutnom habitatu

Posledica je da se IT timovi skoro isključivo bave operativom i održavanjem postojećeg stanja. Posledica toga je spor odziv IT-a na zahteve (vapaje) Biznisa. A Biznis ne razume muke IT-a jer nema njihovu perspektivu, nego ima svoje, potpuno različite izazove i ciljeve. I onda Biznis krivi IT. A onda IT počinje da “beži” od Biznisa. I tako formirani začarani krug samo se pojačava vremenom.

Biznis vs. IT – Nepotrebna borba

Rešenje je POJEDNOSTAVLjENjE IT portfolija. I industrija je krenula ka tome, bilo da se radi o Hibridnom Oblaku, Hiperkonvergentnoj Infrastrukturi, softverski definisanom šta-god itd. Sve su ovo infrastrukturne stvari — kao što je temelj kuće, cevi kod vodo-instalacije — i kao takve svakako moraju da se poprave prve. Međutim, infrastruktura nije dovoljna. Sa njom treba upravljati, i to je upravo uloga Portala. Po mogućstvu, unificiranog i intuitivnog Portala. Industrijski (khm marketinški) naziv je CMP – Cloud Management Portal.

CMP, žudnja svakog IT administratora

CMP je komandna tabla IT administratora. CMP je takođe samouslužni portal za korisnike IT usluga: zaposlene, programere, partnere. Omogućava IT-u ulogu brokera između različitih okruženja (Data Centar resursi, Public Cloud provajderi) i centralnog nadgledajućeg tela, a da pri tom ne ograničava niti usporava rad Biznisa i Programera. Ovo se postiže pomoću podešavanja polisa, prava korisnika, budžeta i sl. A sve kako bi se odabralo optimalno okruženje za određenu Aplikaciju/Servis, optimizovali troškovi, obezbedio SLA i održala bezbednost. Uh. Ozbiljan zadatak za jedan jedini Portal.

“Ispod haube”, CMP je zapravo još jedan sloj apstrakcije koji nadomešta razlike između različitih okruženja kao što su virtuelizovani serveri, Public Clouds, Private Clouds i sl. Svako okruženje koristi svoje konstrukte i logiku rada — različite klaud platforme NE PRIČAJU ISTIM JEZIKOM. Razlike se odnose na načine kako su mreža, storidž, naplata i sl. implementirani. I to je problem za Viziju Hibridnog Oblaka. Zato CMP operiše na “nivou iznad” okruženja kojima upravlja, i sa njima je integrisan uglavnom preko API-ja (ne daj Bože skripti). Drugim rečima, CMP je PREVODILAC između i UPRAVLJAČ različitim okruženjima.

Šta se konkretno Portala očekuje? Za početak:

  1. Upravljanje resursima: kreiranje i upravljanje VM-ovima, kontejnerima, storidžom, mrežom itd.
  2. Nadgledanje statusa i monitoring sistema: iskorišćenje resursa, trendovi i sl.
  3. Kontrola troškova: naplata, budžetiranje, izveštavanje i sl.
  4. Operacije: dokumentacija, baza znanja, tiketing i sl.

Od skora, sve važnije postaju dodatne funkcije:

  1. Integracija sa Javnim Oblacima (AWS, GCE, Azure, …)
  2. Podrška za kontejnere
  3. Optimizacija i planiranje korišćenja resursa
  4. Polise za upravljanje (governance) i usaglašavanje (compliance) sa propisima, standardima i internim pravilima
  5. Integracija sa DevOps alatima — u sklopu šire tržišne inicijative “usrećimo Programere”
  6. Dodatna automatizacija operativnog rada pomoću tehnika AI/mašinsko učenje
  7. Modelovanje Aplikacija
  8. Integrisana podrška za kontinuitet u radu — bekap i disaster recovery

U svim navedenim funkcionalnostima, tri trenda su evidentna u evoluciji CMP-a:

  1. Pomeranje fokusa sa infrastrukture ka Aplikacijama
  2. Bolji mehanizmi kontrole (polise i operativno upravljanje)
  3. Automatizacija (operativnih procesa, analitika i trendovi)

Čemu sve ovo? Koje je to Veliko Obećanje CMP-a? CMP nosi veliki teret na svojim plećima, teret obećanja Unificiranog IT-a. Dakle, Agilniji (brži), Fleksibilniji (mogućnost izbora, promenljivi resursi), Transparentniji (vidljivost i kontrola akcija), Ekonomičniji (kontrola troškova, optimizacija resursa) IT.

Okruženje IT administratora sa CMP-om u upotrebi

Ko pokušava da napravi Portal? “Svi živi”. Tradicionalni vendori (Cisco, VMware, HP, Red Hat, …), Public Cloud provajderi (Microsoft Azure/AzureStack), Private Cloud tehnologije (Openstack, Cloudstack, …), namenski startup CMP vendori (Rightscale, Scalr, CliQr, …). Pristupi i funkcionalnosti varijaju, naravno, ali svi manje-više teže ka istom cilju — sveobuhvatnosti svih IT operacija, odnosno da olakšaju život IT administratoru.

Ko će pobediti u CMP trci? Zbog kompleksnosti i širine IT portfolija, potrebna je hrabra vizija, ozbiljna posvećenost, enormna količina vremena i energije (čitaj para) da bi se napravio Portal koji bi zaista imao upotrebnu vrednost. Dodatan izazov je što se (Cloud) tržište još uvek formira i tehnologije se menjaju, pa je kratak vremenski okvir za izvedbu. Da pogledamo kako su trenutno raspoređene snage u CMP trci:

a) Tradicionalni vendori nemaju fokus. Imaju snagu (kapital i tržišno prisustvo), ali nemaju fokus. Rezultat je “frankeštajn” CMP koji isuviše naginje ka tehnologijama i specifičnim potrebama korisnika tog određenog vendora i samim tim je neadekvatan za šire tržište.

b) Public Cloud provajderi su lepo sredili svoje portale, ali će ostati u svom dvorištu. Neće obuhvatiti interno Data Centar/Private Cloud okruženje i tu se priča zaustavlja. Reklo bi se da je Microsoft,  sa Azure Public platformom i AzureStack kao njenim Private pandanom izuzetak, ali zapravo Microsoft će ostati Microsoft i gurati (previše) “vodu na svoju vodenicu”.

Mnogi su pretendenti za CMP prevlast

c) Private Cloud tehnologije. Openstack je dosta obećavao, ali je usled različitih interesa izgubio fokus i inicijativu, i postao isuviše kompleksan za produkciju. Ostali nemaju potrebnu snagu.

d) Namenski startup CMP vendori imali su najbolju šansu jer počinju “iz početka” pa nisu opterećeni prošlošću (obećanjima ka klijentima, zastarelom tehnologijom). Većina startup-a nije imala neophodnu snagu (tj. novac). A oni koji jesu imali adekvatnu finansijsku podršku i dobro sprovodili viziju CMP-a (CliQr, Rightscale, …) su nažalost akvizirani od većih, uglavnom tradicionalnih igrača — Cisco otkupio CliQr, Flexera Rightscale. Kažem nažalost, jer velikani vremenom korumpiraju inače jako obećavajući proizvod — manjak fokusa, nejasan roadmap, naginjanje ka vendorskim tehnologijama. CliQr za dve i po godine nije mnogo napredovao, osim što se integrisao u Cisco portfolio (UCS i ostalo). Flexera je akvizirala Rightscale pre mesec dana, i realno je očekivati da će se vremenom proizvod razvodnjiti u njihovom širokom portfoliju. A možda i ne bude tako. Takođe, može da se desi i da neko od “slabijih” native CMP vendora “ojača” u međuvremenu — Scalr je najbolji kandidat za tako nešto. Vreme će pokazati.

e) Elem, ima još jedan pretendent, koji operiše “ispod radara” i nije očigledan takmac na prvi pogled, a zapravo “kopa” i priprema se za izlazak na scenu sve vreme. Radi se o proizvođačima Hiperkonvergentne Infrastrukture (HCI – HyperConverged Infrastructure). O tome zašto je HCI u idealnoj poziciji da zauzme presto, više u sledećem postu.

“HCI, otkud ti ovde?”

Za kraj, da ostanemo dosledni analogiji “Gospodara”: Obećanje ali i očekivanja od Portala su velika. Prevelika za većinu. Iz mnoštva (vendora) iznići će jedan pravi. Jedan koji će imati snagu i pamet da stvori Portal. Integritet i doslednost da ga zadrži. I hrabrost i posvećenost da nastavi da ga razvija kako tržiše i tehnologije evoluiraju.

Ako ti se sviđa pisanije i želiš da dobiješ nove priče, trendove i mitove iz Cloud industrije, prijavi se besplatno na Bilten “Ko se boji Klauda još?”.