Kad se sve sabere, ovako nekako izgleda svrha Hibridnog/Enterprise Oblaka: omogućiti agilnost i fleksibilnost pri realizaciji zahteva za novim resursima, ali zadržati kontrolu i sigurnost. Dati korisnicima IT usluga mogućnost samousluživanja, ali smanjiti troškove. Konfliktni zahtevi. Hoćemo “i jare i pare”.

I može. Ali moraju dobre odluke da se donesu. I neki kompromisi da se naprave.

Odluke: Za Aplikacije koje imaju privremen vek trajanja ili dinamične, promenljive zahteve za resursima koristi javni Oblak. Za Aplikacije koje su statične i zasigurno će se koristiti minimum par godina koristi privatni Oblak, tj. sopstveno Data Centar okruženje. Nije svejedno.

Kompromisi: Želimo da omogućimo veći stepen slobode (veću agilnost, fleksibilnost, samousluživanje i sl.) a da pritom zadržimo odgovarajući stepen kontrole. Ne radi se ovde o binarnoj odluci “dozvoliti ili ne”, nego o postavljanju adekvatnih okvira. Na primer, dozvolićemo korisnicima samousluživanje, ali ćemo ograničiti koje resurse mogu da pokreću i koji im je budžet. Ili omogućićemo mogućnost odabira okruženja gde će se pokretati Aplikacije i Servisi, ali ćemo ograničiti na okruženja koja su prethodno istestirana i validirana. Ovo se postiže pomoću granularnih polisa.

Zapravo Hibridni Oblak ima smisla kao osnova IT-a Novog Doba. Kao što je Oblak “samo” alat, tako je i Hibridni Oblak skup alata — treba koristiti adekvatan alat za određenu namenu. Više o novoj eri IT-a i vezi sa Hybrid Cloud-om u nekom od sledećih postova…

Ako želiš da budeš u toku sa mitovima, trendovima i novostima iz sveta računarstva u Oblaku, prijavi se na Bilten “Ko se boji Klauda još?”.